ज्वानो एक मसला
हो । यो
उष्ण प्रकृतिको मानिन्छ ।
यसको प्रयोग तरकारी
आदिमा बढी गरिएपनि नेपालमा यसको
प्रचलन सुत्केरी अवस्थामा धेरै
गरेको पाईन्छ ।
बच्चा र आमा
दुबैको स्वास्थ्यको लागि
परापूर्वकालदेखि
यसको प्रयोग बढी
लाभदायक मानिएको छ । ज्वानोको सबैभन्दा ठूलो
विशेषता यसमा रहेको क्याल्सियम हो
। एक चिया
चम्चा ज्वानोमा ७६
मिलिग्राम क्याल्सियम पाइन्छ । कुपोषण
भएका र लामो
बिमारीपछि उठेका बालबालिका, वृद्धा,
गर्भवती महिला सबैलाई ज्वानोको प्रयोगले गर्छ
। सुत्केरी अवस्थामा ज्वानोले शरीरलाई चाहिने
आवश्यक क्याल्सियमको परिपूर्ति गर्छ
र दूध बढाउँछ ।
आमाको दूधबाट बच्चालाई पनि
क्याल्सियम प्राप्त हुन्छ ।
यसले पाचनशक्ति बढाउँछ, हानीकारक जीवाणु एवम् कृमिनाश गर्छ, वायुविकार हटाउँछ । गर्मी, सर्दी दुबै मौसममा अनुकुल ज्वानोले फाइदा गर्छ । पेट दुखाइ कम गर्न, पेटका कृमिहरु नाश गर्न र पाठेघर सबल पार्न ज्वानोको प्रयोग फाइदा जनक छ । ज्वानोको बढी प्रयोग गर्दा हानी देखिएमा धनियाँको प्रयोग गर्नुपर्ने कुरा आयुर्वेदले मानेको छ ।
यसले पाचनशक्ति बढाउँछ, हानीकारक जीवाणु एवम् कृमिनाश गर्छ, वायुविकार हटाउँछ । गर्मी, सर्दी दुबै मौसममा अनुकुल ज्वानोले फाइदा गर्छ । पेट दुखाइ कम गर्न, पेटका कृमिहरु नाश गर्न र पाठेघर सबल पार्न ज्वानोको प्रयोग फाइदा जनक छ । ज्वानोको बढी प्रयोग गर्दा हानी देखिएमा धनियाँको प्रयोग गर्नुपर्ने कुरा आयुर्वेदले मानेको छ ।
पेट
दुखेमा ज्वानो पानी
पकाएर थोरै नून
मिसाई खान दिँदा
पेट दुखेको कम
हुन्छ । पेट
फुलेमा भुटेको ज्वानो
एक चम्चा र
थोरै बीरेनून मिसाई
पिस्ने र त्यो
पाउडरलाई एकडेढ चम्चा तातो
पानीसँग खाने गर्दा पेट
फूल्ने ठिक हुन्छ
। महिलाहरुमा सेतो पानी बग्ने
समस्या भएमा नियमित
रुपले चौलानी पानीमा
भुटेको ज्वानोको पाउडर
राखी फिटेर केही
महिनासम्म पिउने गर्दा सुधार
हुन्छ । ज्वानोको प्रयोग
झोल बनाउँन, तरकारी
एवम् भात, रोटी
वा अन्य खानेकुरा आदि
पनि गर्न सकिन्छ
।
0 सबै कमेन्टहरु हेर्नुहोस्:
Post a Comment